Over

Hier leest u meer over Maat in muziek
en zijn oprichter Martin de Jong.

In het kort..

Maat in muziek is het muziekproductiebedrijf van Martin de Jong. Hoewel deze musicus pur sang al vanaf zijn negende muziek en teksten schrijft, bundelt hij zijn muzikale activiteiten officieel sinds 1998 in een eigen onderneming. Martin is professioneel koordirigent en componeert liederen met vrijwel uitsluitend zelfgeschreven teksten. Zo geeft hij zijn eigen bladmuziek uit, maar arrangeert ook bestaande muziek. Daarbij zorgt hij dat de muziek naadloos aansluit op en optimaal gebruikmaakt van de samenstelling van instrumenten en stemmen. Al sinds 1983 begeleidt Martin ook koor- en samenzang als organist en pianist. Verder verzorgt hij incidenteel workshops voor (koor)zangers en heeft hij als bas-bariton(solist) meegewerkt aan concerten. Martin heeft bijgedragen aan verschillende cd-, radio- en televisieopnamen als organist, solozanger, arrangeur, regisseur en dirigent. Daarnaast heeft hij een rijke ervaring als initiator en leider van muzikale projecten waarbij hij optimaal gebruikmaakt van de samenstelling van instrumenten en stemmen.

Wie is Martin? 

Martin de Jong (1965) is een artistieke musicus met ruime ervaring. Zijn geschiedenis geeft een goed beeld van hoe hij is geworden tot wie hij vandaag is. Martin legt uit: “Ik ben nummer vier van een gezin met zes kinderen. Ik heb vier broers en één zus (mijn zus zelf heeft géén zus, maar wel één broer meer dan ik). Mijn vader was een hardwerkende timmerman/uitvoerder in de bouw en mijn moeder was een echte moeder. Ze zijn ruim 61 jaar getrouwd geweest en allebei in de tweede helft van 2018 overleden. Ze hebben ons geleerd dat je je zegeningen moet tellen, maar ze zijn ontelbaar.”

Oma’s psalmenpomp

Martin vervolgt: “Mijn oma van moederskant had een ‘psalmenpomp’ in huis staan. Daar heb ik vanaf mijn 4e van alles op gespeeld. Toen ik bijna 7 jaar was, werd het 5e kind (mijn broer Jan) geboren. Ik heb hem her en der in de buurt en bij familie te koop aangeboden in ruil voor een orgel of piano, maar daar trapte niemand in. Terecht overigens, want wie Jan kent, weet dat hij veel meer herrie maakt dan een orgel en een piano bij elkaar. Na een paar jaar ‘boomstammen’ (huiselijke taal voor blokfluitles) en een paar jaar orgelles had ik het wel zo’n beetje gezien. Lessen had ik geen zin meer in vanwege mijn nogal uitgebreide interessesfeer. Ik bedacht liever zelf muziek dan dat ik het met de knuppel achter de deur moest. Na mijn 14e jaar ben ik gaan zingen in een jeugdkoor. Als snel zong ik daar solo en dat ben ik altijd blijven doen, ook toen ik later op een mannenkoor zong. De dirigent van dat koor was Martin Zonnenberg, en hij heeft mij op het dirigentenpad gebracht: er werd een jongerenkoor opgericht in Oud-Alblas en hij tipte mij als dirigent. Dat was ik toen nog niet, maar zo heette het wel. Het werd mijn grote passie om een ‘goeie’ dirigent te zijn, zeker toen bleek dat ik wat aanleg had en ik in een mum van tijd voor 5 koren stond te zwaaien. Ik heb toen, naast een drukke baan in de expeditie- en transportwereld, op de zaterdag mijn opleiding koordirectie gedaan.” Martin slaagde in 1996 cum laude als koordirigent en studeerde orkestdirectie bij Wim van Herk.

Een talent krijg je om er iets mee te dóén 

Martin stelt: “Het mooiste van dirigent zijn is het werken met mensen die van God houden en hem met muziek en zang groot willen maken.” Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: ‘Music was my first love and it will be my last’. Zoiets is het. Ik zou moeilijk kunnen leven zonder muziek, want er zit bijna altijd wel iets in mijn hoofd dat een uitweg zoekt – via de piano of op papier. Mijn drijfveer is terug te voeren op de schepping. Naar mijn stellige overtuiging is muziek een scheppingsgave. Ik ben me er terdege van bewust dat het dus niet mijn verdienste is dat ik muzikaal ben; het is een talent waarmee ik aan het werk moet.” Op dit moment doet hij dat als koordirigent bij het Christelijk Mannenkoor Altena (al sinds januari 2000), het Christelijk Kinderkoor Kleine David en twee projectkoren. “Behalve mijn werk als dirigent werk ik overdag thuis: componeren, arrangeren, teksten schrijven, zoeken naar nieuwe muziek. Ook heb ik zelf nog privéles orkestdirectie gehad. Tenslotte ben ik nog bezig met een aantal ad hoc dingen. Her en der solo zingen, koorbegeleidingen…”