Paasproject Alblasserwaard

Deelname: € 20,- p/m

Een bekend verhaal vernieuwend vertellen

Het paasverhaal is voor velen van ons bekend. Ieder jaar staan we met veertigdagentijd en Pasen stil bij het lijden en sterven van Jezus. Wat betekent dit vertrouwde verhaal vandáág voor ons? Raakt het u nog, als u het misschien al jaren achter elkaar hoort? Ontdekken we nog nieuwe dingen over onze Verlosser?
In het paasproject komen allerlei ooggetuigen uit Jezus’ tijd aan bod. Denk aan Zijn discipelen en Maria Magdalena, maar ook minder besproken personages, zoals Simon van Cyrene en Nicodemus. Hoe keken zij naar de gebeurtenissen? En naar de wending die het verhaal in korte tijd nam: van Jezus loven en Hem met palmtakken binnenhalen tot de Zoon van God verachten, bespotten en kruisigen…
In het paasproject verplaatsen deelnemers zich in Jezus’ tijdgenoten. Zo maken koorleden én musici op een vernieuwende manier kennis met het paasverhaal. In het lied ‘Waar sta ik’ gaat het erom op wie van deze ooggetuigen wij misschien lijken.

Twee projectkoren

In de Alblasserwaard (Zuid-Holland) en Tholen (Zeeland) wordt voor dit paasproject een koor samengesteld. De twee projectkoren zullen gezamenlijk, met medewerking van gerenommeerde instrumentalisten, drie concerten uitvoeren: één in een nog te bepalen locatie op Tholen en twee in de Grote Kerk in Alblasserdam.
In Tholen zal het concert op D.V. 25 maart 2023 plaatsvinden en in Alblasserdam op D.V. 1 en 8 april 2023.

Paasproject Projectkoor Alblasserdam en Reflexxion 2015

Wat voor muziek gaat u zingen?

Er komen verschillende muziekstijlen langs, van verstilde koralen tot vette gospel, van ballads tot folk en zo’n beetje alles wat daar tussenin zit. Alle tekst en muziek in dit project is van Martins hand, behalve het Avondmaalslied ‘Hoe klein ik ook ben’; daar is dankbaar gebruik gemaakt van de zetting ‘Wenn ich einmal soll scheiden’ van J.S. Bach.
“Min of meer autobiografisch is het slotkoraal uit ‘Jezus voor Pilatus en Herodes’, dat raakt me steeds weer. Ik zou zeggen: zoek in dit muzikale project ook naar een lied of tekstgedeelte dat jóú raakt”, moedigt Martin aan.

Repetities en oefenmateriaal

Van alle liederen zijn er ingezongen oefenbestanden beschikbaar. Er is van elke koorpartij een aparte versie te beluisteren, maar ook is er een versie met alle koorpartijen. Dat maakt het voorbereiden thuis (of onderweg) goed te doen, zeker met de bladmuziek ernaast. Verder repeteren we natuurlijk met het koor. De repetities in Alblasserdam zullen plaatsvinden op de donderdagavonden van 20:00 tot 22:00 uur. Het gaat om 35 repetities: 02-06 t/m 30-06; 25-08 t/m 22-12; 05-01 t/m 23-03. Over de maanden juli en augustus wordt geen contributie geheven in verband met de zomervakantie en daardoor minder repetities. Gezamenlijke koorrepetities (dus samen met het projectkoor uit Tholen) staan voorlopig gepland op zaterdag 12-02 en zaterdag 12-03 van 09:30 tot 14:00 (met uiteraard de nodige pauze).

Wat zijn de kosten?

Als u wilt deelnemen aan dit project, draagt u € 20,- per maand bij (het gaat om de maanden juni 2022, september t/m december 2022 en januari t/m maart 2023). Daarnaast wordt eenmalig een bijdrage van € 20,- gevraagd als tegemoetkoming in de kosten voor de bladmuziek die u krijgt.

Aanmelden

Doet u mee? Leuk, we zien er naar uit om samen muziek te maken en daarmee het evangelie te vertellen! Meld u aan via de aanmeldknop rechts bovenin.
Twijfelt u nog? Van het paasproject in 2015 – toen een gedeelte van de nu geselecteerde muziek nog niet geschreven was en dus ook niet uitgevoerd is – is een live-cd gemaakt door Jan Poirot (Match AV): Passieproject 2015. Beluister die of de luisterfragmenten op deze website om een goed beeld (of gehoor) te krijgen van wat u kunt verwachten. Verder geeft de bladmuziek op deze website een tipje van de sluier. Bekijk ook die en hopelijk wordt u net zo enthousiast als de andere koorleden! Als u vragen hebt, schroom dan niet om die te stellen aan de projectcommissie of om contact op te nemen.

De projectcommissie

 • Annelies Bouter
 • Tiny Groen
 • Fransisca Klijnjan
 • Tineke Steenbergen
 • Wendela Lam
 • Martin de Jong

Medewerkenden

 • Piano  –  Gert-Jan Scherff
 • Toetsen en accordeon  –  Tijmen Worrell
 • Basgitaar en contrabas  –  Mark Westdorp
 • Percussie & drums  –  Jan-Willem Westdorp
 • Alt- en sopraansax  –  Anco Westdorp
 • Viool  –  Barbara Kurmann
 • Cello  –  Giselle Bentvelsen
 • Solozang  –  Robert de Bruin
 • Verbindende teksten  –  Ds. Jan Reijm
 • Dirigentenstokje  –  Martin de Jong
 • Licht & geluid  –  Match AV / Jan Poirot